Stowarzyszenie

Sympatyków Pszczelarstwa

Nasze - Pszczoły

Wspieraj pszczoły

Gdy zginie ostatnia pszczoła, człowiekowi pozostaną cztery lata życia ? Albert Einstein

A A A

Projekty

Niezmiernie miło nam poinformować, iż Stowarzyszenie Sympatyków Pszczelarstwa Nasze Pszczoły z Chotomowa zostało jako jedyne w Powiecie Legionowskim Ambasadorem programu Mazowsze Lokalnie.

Głównym celem projektu jest wzrost świadomości społeczności lokalnej (432 dzieci i 200 osób dorosłych z Powiatu Legionowskiego ) o pożytecznej roli w ekosystemie owadów zapylających ze szczególnym uwzględnieniem pszczoły miodnej.

Nasze zdrowie w dużej mierze zależy od środowiska, w którym żyjemy, ale też od wartości zdrowotnej tego, co jemy. Mazowsze ma w dużej mierze charakter rolniczy, a to szczególnie zobowiązuje do przestrzegania zasad dobrej praktyki rolniczej i produkcyjnej. Dzięki rosnącej świadomości mieszkańców, właśnie na Mazowszu odnaleźć można smaczne, zdrowe, wysokiej klasy produkty, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury, z surowców pochodzących z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego. Członkowie naszego Stowarzyszenia są członkami Sieci dziedzictwa kulinarnego Mazowsza i oferują najwyższej jakości produkty pochodzenia pszczelego tj. mód, pyłek, pierzgę, propolis.

STOWARZYSZENIE NASZE PSZCZOŁY Z CHOTOMOWA BENEFICJENTEM PROGRAMU Z FUNDUSZU INICJATYW OBYWATELSKICH FIO Mazowsze Lokalnie jest programem wsparcia dla młodych organizacji pozarządowych i grup nieformalnych i samopomocowych działających na terenie województwa mazowieckiego. Powstał z inicjatywy trzech organizacji pozarządowych: Fundacji Fundusz Współpracy, Stowarzyszenia Europa i My oraz Stowarzyszenia Biuro Obsługi Ruchu Inicjatyw Społecznych BORIS.

Głównym celem projektu było propagowanie idei Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze poprzez wzrost wiedzy lokalnej społeczności na imprezie plenerowej w Chotomowie (19 maja 2018 r.) o zaletach i walorach smakowych lokalnych
produktów pszczelich oraz innych produktów lokalnych wykorzystujących jako składniki produkty pszczele przygotowywane przez członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze